Des de fa setmanes que volia informar dels progressos amb el tema de l'ús de programes web de moneda comunitària amb un programari lliure que es diu "CCLite"

Image

Per què CCLite?

CCLite ( http://sf.net/projects/cclite ) és un programari de moneda comunitària / social que es va començar a desenvolupar fa uns 5 anys, sembla, i s'està fent servir des de fa temps per funcionar a l'estil el famós programa web "CES" de Sud-àfrica (veure més avall), des de comunitats del Regne Unit que són darrera de "Transition Towns" (ciutats en transició cap a una economia no basada en el petroli, etc. - http://www.transitionnetwork.org ).

CCLite permet fer transaccions dins comunitats locals, o entre comunitats diferents (com el CES). A més, té un mòdul que permet fer pagaments via correu-e, o via SMS, a més de permetre fer-los via web. Es poden veure els detalls en el seu manual:
http://www.hughbarnard.org/files/Cclite%20Manual-A4.pdf

Qui podrà emprar CCLite?


El programador inicial (Hugh Barnard, anglès) ja va fer que CCLite es pogués comunicar amb webs que funcionessin amb Elgg (com el de la Cooperativa Integral... - http://cooperativa.ecoxarxes.cat - interessant, oi? :-), i amb Drupal (com la web de la Xarxa d'intercanvi de Mataró, o la dels grups del decreixement a http://decreixement.net ..., o Transition Network a http://www.transitionnetwork.org ... interessant, de nou, oi?).

Doncs bé, des de fa uns mesos que estem adaptant Tiki (el programa que hi ha darrera d'http://intercanvis.net, la web de Xarx@ntoni - http://xarxantoni.net - i la de la Xarxa de la Marina - http://entitatsdelamarina.org - , per ara) per que pugui funcionar amb CCLite.

Programes estil CCLite (lliures) vs. CES (tancats)


La gràcia del CCLite és que amb ell no dependrem necessàriament d'una entitat que centralitzi tota la informació i base de dades de totes les transaccions fetes en les xarxes locals i entre xarxes diferents. És a dir, CCLite, no és una pàgina web estil CES ("Community Exchange System" - http://www.ces.org.za ):

  • CES funciona amb un programa propietari del qual no es pot descarregar el codi font des de la seva pàgina web, i per tant, no es pot fer una instal·lació local de CES a algun lloc que controlem nosaltres les dades de transaccions que hi s'hi guarden.
  • CES està fet amb tecnologia propietària (asp, de Microsoft)
  • CCLite és el programa (lliure) que un es pot instal·lar on vulgui, tan centralitzat o descentralitzat com es vulgui...
  • CCLite té una llista de debat oberta de la gent de l'empra
  • CCLite es pot adaptar a un lloc segons les necessitats locals que hi hagi, que no tenen per que ser les mateixes que les necessitat d'una altra xarxa d'intercanvi, però mantenint la capacitat d'intercanviar moneda si cal entre xarxes, etc.


I CCLite (com a exemple d'eina de programari lliure) fa les coses molt més sostenibles a mig i llarg termini..., amb la salvetat, evidentment, que actualment no té la base d'usuaris tan gran i extensa que sembla tenir ja el CES. Però a mig - llarg termini, sembla ser una opció molt més sostenible.

I quan la gent del programari CES doni el codi font del seu programa, i doni permís per fer canvis (que en teoria ho volen fer), doncs es podria adaptar per que qui vulgui empri els saldos que hi ha al CES des de CCLite, o potencialment a l'inrevés també: aquest és un altra avantatge de quan es treballa amb programari lliure... tens la llibertat de modificar el codi font, adaptar-lo a les teves necessitat locals, compartir les millores, etc.

Tiki adaptat en pocs clics per a xarxes d'intercanvi


Per últim, volia anunciar que ja comença a haver-hi un perfil d'instal·lació de Tiki fàcil (= d'instal·lació bàsica en pocs clics), progressant favorablement, i que s'espera que estigui funcional per a mitjans de Juliol de 2010 ( http://tikiwiki.org/TikiFestBarcelona2 )

Aquells interessats (i que sapigueu anglès), veieu:

http://profiles.tikiwiki.org
i
http://dev.tikiwiki.org/cc

Dic lo de mitjans de juliol per que venen diversos programadors de Tiki (com a mínim per ara, un anglès, un xec i un canadenc, sembla) a Barcelona aquest juliol per rematar les adaptacions de Tiki per que pugui emprar la moneda comunitaria de CCLite i que sigui més fàcil d'instal·lar adaptat ja a xarxes d'intercanvi o troc ("Barter" en anglès)

Evidentment, aquells que vingueu al taller del divendres 28 de maig (veure Tallers), us ho explico en llenguatge més planer encara (si hi ha coses d'aquest missatge que no s'entenen). I els que no pugueu, tranquils, ja tindrem més oportunitats d'explicar-ho en persona, que sempre és més fàcil adaptar el "registre lingüístic" als interlocutors quan la gent es troba en persona en petit comitè (quan sigui) que no per correu-e o per web.

Fins aviat

Xavi
De la Xarxa de La Marina, i un dels administradors d'aquesta web http://intercanvis.net