Des de l’any 2003, Xaingra ha anat creixent i diversificant-se, i actualment les nostres activitats són:

- Quatre mercats d’intercanvi de béns i serveis anuals, els diumenges més propers al canvi de solstici. Es realitzen a l’aire lliure, durant tot el dia, normalment a la Plaça Virreina, amb un dinar comunitari que ens prepara el col·lectiu “L’Olla Mòbil”. L’experiència s’ha anat estenent i actualment ens trobem més d’un centenar de persones, d’origen i edat diversa, disposades a intercanviar allò que ja no utilitzem, els nostres serveis o coneixements, per allò que necessitem o que voldríem tenir. Les coses perden el seu valor monetari i adquireixen un nou valor, el de cobrir la necessitat real d’algú, o la il.lusió que un altra persona pot sentir per allò que nosaltres llençaríem. La finalitat del mercat no és doncs “fer negoci”, sinó satisfer les nostres necessitats i les dels nostres veïns, des del “jo guanyo, tu guanyes, tots guanyem”.
Per a saber les dates pots subscriure’t a la següent llista de distribució: http://llistes.moviments.net/listinfo/infoxaingra

- Llista de distribució mitjançant correu electrònic a través de la qual s’oferten i es demanden béns o serveis. Des dels seus inicis (febrer del 2004) la llista no ha parat de créixer i actualment compta amb gairebé un miler d’usuaris i usuàries que realitzen intercanvis diàriament. Donada la quantitat d’inscrits, és força senzill que algú pugui ajudar-te amb allò que necessites o que tu puguis facilitar les coses a algú. Per a subscriure’s: http://llistes.moviments.net/listinfo/xaingra

- XIC (Xarxa d’Intercanvi de Coneixements). La XIC es va crear l’any 2008 amb la finalitat de socialitzar el potencial de la nostra comunitat, facilitar l’accés al coneixement sense exclusions, i donar valor a les inquietuds i experiències de les persones, més enllà del valor que ens dóna el mercat.
A tall d’exemple s’han realitzat cursos d’informàtica, programari lliure, física de divulgació, cosmètica natural, fer pa, ceràmica, guitarra, dibuix, cuina sana, poesia i escriptura creativa, ioga, dinàmica del riure, dansa contact, conversa en alemany... i la previsió és que se’n ofereixin molts més.
No cal ser un expert en la matèria per a realitzar un curs, tan sols tenir un coneixement sobre un tema (sigui per inquietuds personals, afició o dedicació professional) i tenir ganes de dinamitzar un grup al voltant d’aquest interès. El coneixement l’anirem construint entre tots i per això, més que de cursos, ens agrada parlar de Grups d’Autoaprenentatge Compartit.
Per tenir més informació: xaingra-owner a moviments.net


- Participació en la web d’intercanvis.net que permet centralitzar la informació de les diferents xarxes d’intercanvi catalanes i permetre la coordinació entre xarxes similars. Actualment s’hi poden introduir ofertes i demandes d’intercanvis, consultar quines xarxes d’intercanvi existeixen i els calendaris dels mercats d’intercanvi d’arreu de Catalunya. També s’edita un butlletí informatiu periòdic sobre notícies d’interès relacionades amb els intercanvis. http://www.intercanvis.net

- Participació en l’Ecoxarxa de Barcelona, fent difusió de la iniciativa i de la seva moneda social (ecos), així com permetent la seva utilització en els nostres mercats d’intercanvi.

- Reunions quinzennals els primers i tercers dimarts de cada mes de 20 a 22h, a l’Ateneu Rosa de Foc (C/Robí 5 baixos). En aquestes reunions es preparen els mercats d’intercanvis, s’organitza la gestió de la web, de la llista de distribució i de la XIC, i és un punt de trobada per a tots aquells interessats en oferir cursos a la XIC o col·laborar d’alguna manera. Són obertes a tothom.


En definitiva, Xaingra i XIC Gràcia són dues experiències de transformació social que alhora afavoreixen relacions més humanes entre veïns i veïnes i ens permet créixer compartint i practicant valors de reciprocitat, tolerància, flexibilitat, gratuïtat i esperit col·lectiu.
Tothom hi té cabuda. Us hi esperem!