Carregant...
 

Articles Ajuda

TheSocialCoin: Futur (utòpic) de les Xarxes d'Intercanvi?

Autor: Xavi - Publicat el: Dg 31/03/13 20:15h - (5523 Lectures)
Opinió

Des de sempre m'he preguntat si el que s'havia de promoure eren els intercanvis (jo et dono quelcom a canvi de que tu em donis quelcom també), o la gratuïtat, altruisme, l'ajudar a satisfer les necessitats dels altres, sabent que com més gent ho fem, més ens ajudaran a satisfer les nostres, etc. Sempre he tingut la sensació que podia ser més transformador, a llarg termini, un sistema d'ajuda mútua basat en l'amor desinteressat. Però també més utòpic, es clar.

I de vegades pot passar que per arribar a les utopies cal recórrer un camí que ens hi porti pas a pas. Les xarxes d'intercanvi d'objectes, coneixements i serveis (sense moneda) em semblen un camí força entenedor per molta gent, anant un pas més enllà que simples sistemes de promoció del voluntariat social, atès que estimulen activament la reciprocitat. I ens recorden que tots tenim un munt de capacitats, coneixements i objectes amb els que podem satisfer també les necessitats d'altres persones del nostre entorn.

He conegut recentment el project "TheSocialCoin" ( http://thesocialcoin.org ), i m'ha recordat la pel·lícula aquella de "Cadena de Favores" - ( http://es.wikipedia.org/wiki/Cadena_de_favores ). Vieu breument com funciona amb aquest esquema:

Image

Això m'ha fet pensar de nou en allò de la gratuïtat, i l'oferir desinteressadament (fins i tot en els cercles de relació mes allunyats del nucli més proper a nosaltres), i no com fem actualment a la majoria de xarxes d'intercanvi actuals (et dono a canvi de...).

Experiència personal de la Fira d'Intercanvi de Coneixements de Can Fulló 2012

Autor: Xavi - Publicat el: Dl 28/05/12 11:41h - (5982 Lectures)
Opinió

Havia sentit parlar molt de la mítica trobada anual d'Intercanvi de Coneixements de Can Fulló, organitzada per les XICs de Nou Barris i Castelldefels, amb gent de moltes altres xarxes. I finalment aquesta vegada vaig poder participar a la trobada anunciada per al 28 i 29 d'Abril de 2012.

Abans de posar les 4 línies sobre la meva experiència personal, vull anunciar que entre les persones que hi vam assistir hem pujat algunes fotos i vídeo a la pàgina de Can Fulló a Intercanvis.net. Poso algunes d'elles també aquí per animar-vos a participar en properes edicions.

En resum, Va estar molt bé i és molt recomanable per a gent de totes les edats!!! :-)

Fotos


Vídeo
Presentació i història de les trobades de xarxes d'intercanvi de coneixements a Can Fulló:"Xarxes d'Intercanvi i Saviesa Col·lectiva" a TEDxRamblas 2012 (16 Febrer, CCCB)

Autor: Xavi - Publicat el: Dm 31/01/12 23:47h - (3884 Lectures)
Opinió

El proper dijous 16 de Febrer es celebra al CCCB el proper esdeveniment TEDxRamblas, que ve a ser una versió local de les exitoses (i cada cop més conegudes) trobades TED que es fan a l'estranger, amb xerrades de 20 minuts per difondre idees o projectes interessants que s'estan portant a terme a algun lloc, relacionades amb Tecnologia, Educació i Disseny (i d'aquí el seu nom TED).

Image


Tal i com es va anunciar a la llista InterXarxes fa setmanes, una de les xerrades previstes és sobre "Xarxes d'Intercanvi i Saviesa Col·lectiva" (a les 16h), per explicar com està creixent el moviment de les xarxes locals d'intercanvi de béns, serveis i coneixements del nostre entorn, i quines fortaleses sol tenir el fet de participar en elles. Es té previst explicar també els principis bàsics de la saviesa col·lectiva (segons el descrit en el llibre "The Wisdom of Crowds"), i com s'han aplicat aquests principis en el disseny del (eco)sistema de Xarxes d'Intercanvi dels los Països Catalans".

Si vols participar en preparar la xerrada, pots contactar directament amb el Xavier de Pedro (i editar directament l'esborrany de xerrada si tens molt clar què falta, què sobra, o saps com millorar-la: http://intercanvis.net/TEDxRamblas )

Premis Nou Barris 2010 - Xarxa Intercanvi de Coneixements

Autor: Xavi - Publicat el: Dj 30/06/11 23:01h - (4356 Lectures)
Opinió

Darrerament s'han fet algun debat sobre xarxes d'intercanvi de coneixements (que jo sàpiga, l'últim a Ecoconcern). Una d'elles ha estat guardonada per l'Ajuntament de Barcelona en l'últim any: La XIC de Nou Barris, tot un exemple del que aprendre moltes coses... (mai millor dit! wink )

Sembla que hi ha interès en aquestes iniciatives, que de vegades les tenim més a prop d'on vivim del que ens pensem.

Es pot veure un breu recull en imatges en aquest mini-vídeo, per als que tingueu curiositat per veure quina pinta pot fer tot plegat una mica:


Com diu el Rafa, de Nou Barris: "Red de intercambio de conocimientos: donde el dinero vale un pimiento!"

Moneda comunitària sense mercantilitzar els cercles propers

Autor: Xavi - Publicat el: Dv 31/12/10 23:42h - (11141 Lectures)
Opinió

Fa setmanes que a les fires i mercats d'intercanvi d'arreu sento comentaris de persones que se n'adonen que emprar moneda comunitària/social/complementària... (Ecos, EcoCoops, EcoSenys...) fa que la gent pugui "canviar el xip" i no estigui tant per demanar el que necessita i oferir el que té, com per pensar si té prou diners (en moneda comunitària, això sí) per comprar allò que ofereix una altra persona.

Relatiu èxit de la Renda Bàsica del País Basc: i una renda bàsica a les Xarxes d'Intercanvi en moneda comunitària?

Autor: Xavi - Publicat el: Dg 31/10/10 23:59h - (4566 Lectures)
Opinió

Al Periòdic "Diagonal" de l'estiu passat (edició 22/07 - 1/09/2010) van publicar una notícia interessant sobre la renda bàsica. "La renta básica de los iguales, un modelo de reparto. Un modo Justo y eficaz de repartir la riqueza", de José Iglesias Fernández [1].

En aquest article es cita una notícia de l'Abc on diu que la Renda de Garantia Mínima d'Ingressos del País Basc (RGI, antiga "Renda Bàsica" [2], una mena de sou universal a tothom pagat per l'estat - treballis o no, per cobrir les teves necessitats bàsiques) ha contribuït a mantenir 26770 llocs de feina en aquests temps de crisi... Segons l'estudi, 22203 han estat gràcies als estímuls de cerca de feina, i 4567 mantinguts gràcies a l'incentiu al consum que suposa la RGI. S'ha afavorit així que hi hagués un menor impacte de de l'atur i la temporalitat, i que la crisi tingués un menor impacte en aquesta comunitat.

És a dir, la "Renda Bàsica" del País Basc va afavorir que es mantinguessin uns 27000 llocs de treball en moments de crisi. Això em fa pensar... i no seria interessant a llarg termini també poder donar una renda bàsica en moneda comunitària dins les Xarxes d'Intercanvi [3], com a manera de garantir internament dins les xarxes que les crisis dels sistema capitalista imperant afectin tant a les nostres economies familiars?

Cerca a Google [intercanvia] [Alternar verticalment]

 
intercanvis.net
WWW

Col·labora! [intercanvia] [Alternar verticalment]

Vàries formes:
1. Via Moneda Social
2. Via Transferència a CC
3. Via Paypal
4. Ajudant en la web

Canvia l'Idioma [intercanvia] [Alternar verticalment]