Personalment trobo molt curiós i significatiu el cas explicat del País Basc, i m'ha fet pensar en els possibles beneficis de donar una Renda Bàsica universal dins les xarxes d'intercanvi amb la moneda social acordada dins de cada una.
Curiós i significatiu per que de tant en quant es pot sentir dir que la Renda Bàsica Universal, podria fer que menys persones volguessin treballar ("per què treballar, si total, ja em paguen igualment?" ), i per tant, que hi hagués un menor abastiment de productes i serveis a la societat. Ara bé, aquesta notícia ens diu que hi ha casos, com aquest del País Basc, en que passa a l'inrevés.
Potser val la pena tenir-ho present a mig-llarg termini, quan hi hagi moltes més comunitats i xarxes d'intercanvi que donin suport a les monedes socials incipients que poc a poc s'estan estenent per algunes contrades del territori català? És a dir, donar una renda bàsica universal en moneda social a tots els integrants de les xarxes d'intercanvi, potser estimula que que hi hagi més gent que s'ofereixi a demanar el que necessita (per que ho podrà pagar amb la moneda social que ha rebut), i més gent que s'atreveixi a oferir més coses del que tenen o saben fer, per que coneixerà els beneficis d'emprar la moneda social en la seva comunitat petita... Així, es reforçarien de retruc a les ciutats que la gent conegués més als seus veïns, i s'establissin més vincles humans en ajudar a satisfer les necessitats dels veïns, i trobar gent que t'ajuda amb el teus. Tot reduint el nombre de coses que llencen però que encara tenen vida útil, i traient profit del nostre temps, en emprar-lo per fer productes o serveis a altres persones que els necessiten, i de retruc, sentint-nos útils i re-valorant tot el que sabem fer. Fins i tot la gent jubilada, que té molt de coneixement i experiència acumulada al llarg de la vida, i temps "lliure" per sentir-se útil.
Segur que gent més entesa en models econòmics millors però encara factibles i sostenibles troba la manera d'implementar la renda bàsica universal també en l'economia paral·lela de les xarxes d'intercanvi. I tots ens beneficiarem!
Però bé, sembla que molts dels canvis importants a la vida tenen uns cicles de canvi relativament lents (o com a mínim, més lents del que voldríem de vegades!), així que cal no posar-se nerviós si la discussió i implementació de les monedes socials, i els seus beneficis sobre les persones que les emprin (amb Renda Bàsica o sense) triguin a donar "fruits visibles".
Per ara, ja hi ha un grup de la Cooperativa Integral Catalana fent els primers passos [4]. I el temps dirà si la "Renda Bàsica Universal" ha de ser un pilar important del moviment que diu que "una nova economia és possible".
[1] http://www.periodicodiagonal.com/Un-modo-justo-y-eficaz-de-repartir.html
[2] http://ca.wikipedia.org/wiki/Renda_bàsica
[3] http://intercanvis.net/Xarxes
[4] http://cooperativa.ecoxarxes.cat/pg/groups/6011/necessitats-bsiques/
Comentaris
sobre la renda bàsica
M'alegra molt veure que certes experiències "diferents" (diferents a les què planteja el sistema neoliberal) es poden dur a terme i que fins i tot tenen un èxit considerable, però tot i així m'agradaria fer un parell de reflexions i plantejar alguns dubtes:
Pel nom que porta l'experiència citada del País Basc, Renda de Garantia Mínima d'Ingressos, no sembla pas un dret universal susceptible de rebre tota la ciutadania, sinó destinada només a aquelles persones amb menys ingressos. No és que em sembli malament, però en el fons no deixa de ser una via per "retornar a la societat" a aquelles persones "excloses" que haurien quedat fora del sistema i que no empenyen la roda del consum per fer augmentar el PIB. Potser seria bò reivindicar la Renda Bàsica de Ciutadania com una manera de redistribuir la riquesa del país, això si, provinent dels impostos directes sobre els guanys i/o el patrimoni.
Per altra banda, tinc dubtes de l'extrapolació d'aquestes experiències en les monedes socials. M'explico: és de justicia reclamar aquesta Renda quan tenim una societat poc equitativa, on el capitalisme permet a unes persones enriquir-se desmesuradament mentre la majoria de la gent "va tirant" o està escanyat. A partir d'aquí, es destina una part dels impostos recaptats per l'Estat a finançar aquesta Renta.
Però, és replicable aquest model en les xarxes amb moneda social? D'on sortiria la plusvàlua per a pagar aquesta Renta, pagant més "impostos" a través de la xarxa local?
No sé si aquest és el model a seguir, però en qualsevol cas m'agrada l'horitzó de convivència que es planteja en aquest text i crec que hem d'intentar caminar cap a ell, sigui per aquesta via o per a qualsevol altre de les que ja existeixen o que encara estan per crear-se.
Per evitar confussions, voldria dir també que pagar impostos és molt lloable i necessari per a poder fer front a les necessitats col·lectives, tot i que em rebenta veure com s'utilitzen avui en dia!! Potser les xarxes d'intercanvi i les monedes socials podrien incorporar un model d'impostos en béns i serveis per a la comunitat, enlloc de monetari (sabeu si s'està aplicant per alguna banda això?).
Marc